logo
  Spoed?
  0418-671802

  Maak een afspraak!
  0418-671802

Vaccinaties

Ons advies is om uw paard, pony en/of ezel minimaal 1 x per jaar te laten vaccineren tegen griep (influenza) en tetanus. Wanneer u wilt deelnemen aan wedstrijden is het verplicht dat uw paard een geldige vaccinatiestatus heeft. Dat wil zeggen dat uw paard een basisentingen heeft gekregen en dat de vaccinatie binnen het jaar  herhaald wordt. Voor internationale wedstrijden is het verplicht om 2x per jaar te vaccineren. De basisvaccinatie bestaat voor ieder paard uit twee injecties met een influenza/tetanus combinatievaccin met een tussentijd van 4-6 weken
(max. 3 maanden).

Tevens is het mogelijk om uw paard te vaccineren tegen rhinopneumonie (EHV 1 en 4). Door sommige pensionstallen wordt dit verplicht gesteld om zo het risico op deze ziekte in de stal te verminderen. Als u meerdere drachtige paarden heeft kan het aan te raden zijn ze te vaccineren tegen rhinopneumonie om zo de kans op abortus te verminderen. Deze enting zal bij het individuele dier niet kunnen voorkomen dat het de ziekte krijgt, echter de kans dat het zich verspreidt binnen de stal is kleiner.

Vraag ons om advies over het juiste vaccin en vaccinatieschema.

Ontworming

Hoewel het ontwormen van paarden een relatief eenvoudige handeling lijkt, is het belang van het toepassen van een juist ontwormingsbeleid groter dan u denkt!

Wormen zijn een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen (onder andere koliek en diarree) bij paarden. Wormbesmetting vindt plaats via de mest of de horzelvlieg, dit gebeurt dan ook meestal in de wei. Echter ook niet goed schoongehouden stallen kunnen zorgen voor een wormbesmetting bij uw paard. Regelmatig ontwormen van uw paarden draagt bij aan een goede gezondheid van uw dieren.

Symptomen van een mogelijke wormbesmetting kunnen zijn:

 • slechte conditie
 • regelmatig koliek
 • ruwe vacht met lange haren
 • verstoorde en vertraagde groei
 • verminderde eetlust en diarree (of een afwisseling van diarree en verstopping).

Er is geen standaard ontwormingsadvies te geven welke goed is voor elk paard. Dit is namelijk zeer afhankelijk van:

 • de leeftijd
 • de samenstelling van de groep
 • de grootte van het weiland
 • Het wel of niet verwijderen van de mest

Zodoende maken wij graag samen met u een schema van de diverse wormmiddelen zodat uw paard de optimale bescherming heeft en het risico op resistentie van de wormen voor de ontwormingsmiddelen minimaal is.