logo
    Spoed?
    0418-671802

    Maak een afspraak!
    0418-671802

Laboratorium

Binnen onze praktijk beschikken wij over een laboratorium waar wij verschillende onderzoeken zelf kunnen uitvoeren. Ook werken wij samen met verschillende laboratoriums mocht uw dier een uitgebreider onderzoek nodig hebben. Enkele voorbeelden van onderzoeken die op onze praktijk uitgevoerd kunnen worden zijn:

Urine onderzoek

Dit kan uitsluitsel geven over het functioneren van bijvoorbeeld de nieren, maar ook suikerziekte of urineweg problemen en blaaskristallen kunnen hierdoor aan het licht komen.

Huidonderzoek

Schimmel kweken en afkrabsels (op zoek naar bijvoorbeeld mijten) kunnen we op de praktijk uitvoeren. Biopten, waarbij met een naald cellen worden afgenomen of waarbij operatief een stukje weefsel wordt verwijderd, worden ingestuurd naar een daarin gespecialiseerde patholoog. U krijgt dan meestal binnen 5-7 werkdagen de uitslag.

Bloedonderzoek

Een screenend bloedonderzoek naar het functioneren van de lever en nieren of de aanwezigheid van suikerziekte kunnen op de praktijk worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen snel testen worden toegepast om ziekten zoals FeLV / FIV bij de kat te diagnosticeren. Voor aanvullende testen wordt bloed ingestuurd naar het laboratorium. U krijgt dan meestal binnen 1-2 werkdagen de uitslag.

Röntgen

Röntgen foto’s zijn heel zinvol bij problemen aan het bewegingsapparaat, maar ook bij problemen van longen en hart of sommige buikafwijkingen, denk hierbij aan blaasstenen of opgegeten vreemde voorwerpen.

Regelmatig komt er bij honden heup en/of elleboogdysplasie voor. Dit geldt met name voor bepaalde risico rassen. Door niet te fokken met lijders aan HD en ED wordt geprobeerd deze aandoeningen te voorkomen in de toekomst. Daarom wordt er, voordat met ouderdieren gefokt wordt, eerst een röntgenologisch onderzoek uitgevoerd. Al dan niet onder lichte narcose, worden de heupen en ellebogen in verschillende posities op de röntgenfoto gezet, waarna ze naar de Raad van Beheer worden gestuurd voor beoordeling, waarover de eigenaar een certificaat ontvangt. Deze foto’s moeten worden gemaakt door dierenartsen die hiervoor geregistreerd zijn bij de Raad van Beheer. U kunt voor deze officiële foto’s ook bij onze praktijk terecht.

Röntgenfoto dracht

Na 45 dagen zijn de botten van de pups al zichtbaar op een röntgenfoto. Echter zijn de pups vanaf dag 55 duidelijker zichtbaar, en kunnen het aantal pups geteld worden. Het is belangrijk om te weten hoeveel pups er in de baarmoeder zitten omdat een klein aantal pups meestal langer in de baarmoeder blijven zitten dan een groot nest.

Echo

Een echo geeft een gedetailleerder beeld van de buikorganen en is natuurlijk heel mooi voor de drachtigheidsdiagnostiek. Echobeelden worden gevormd met behulp van ultrasone geluidstonen, en zijn dus niet pijnlijk of schadelijk voor het dier.

Echo dracht

Drachtigheidsdiagnostiek vindt plaats door middel van echografie, vanaf 28 dagen dracht. Door middel van echografie kan er gekeken worden naar levende puppy’s door naar een kloppende hartje te zoeken.

Rhinoscopie / otoscopie:

Met behulp van een kleine camera kan in uw dier zijn neus of oren gekeken worden. Tevens kan hiermee in de maag worden gekeken, op zoek naar bijvoorbeeld vreemde voorwerpen.

.

.