logo
  Spoed?
  0418-671802

  Maak een afspraak!
  0418-671802

Voor een aantal ziekten bij de hond en kat zijn vaccinaties beschikbaar. Veel van deze aandoeningen komen gelukkig niet veel meer voor in Nederland, maar kunnen wel ernstige ziekten veroorzaken, waardoor inenten belangrijk blijft.

Pups en kittens krijgen van de moeder anti-lichamen mee. Deze geven in de eerste levensweken bescherming. Echter deze anti-lichamen nemen gedurende de tijd af, waardoor de noodzaak voor het jonge dier bestaat om zelf anti-lichamen te maken. Hiervoor geven we de dieren vaccinaties.

Hond

Bij honden worden er in ieder geval inentingen gegeven voor:

 • Parvo (CPV)
 • Hondenziekte (CDV)
 • Leverziekte (HCC)
 • Para-influenza (PI)
 • Ziekte van Weil (Leptospirose)

Daarnaast kan het nodig zijn de hond te vaccineren voor:

 • Kennelhoest (Bordetella bacterie) bij bezoek aan kennels, pensions, cursussen etc
 • Rabiës (hondsdolheid) indien uw hond meegaat naar het buitenland.                                                                                     

Pups worden gevaccineerd op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. De tijd dat er nog anti-lichamen van de moeder zijn is voor elke pup anders, bij de ene pup zijn ze op 6 weken al verdwenen, bij de andere pup duurt dat langer. Als er op moment van inenting nog antilichamen van de moeder aanwezig zijn in het lichaam van de pup, “vangen deze de enting op” waardoor de pup zelf geen antistoffen aanmaakt. Het is daarom van belang dat de pups meerdere vaccinaties krijgen.

Een jaar na de laatste puppy-enting worden de honden opnieuw gevaccineerd. Vervolgens moet in ieder geval de ziekte van Weil enting jaarlijks herhaald worden. Parvo, hondenziekte, leverziekte en para-influenza kunnen meestal eens in de 3 jaar worden gegeven.

Wanneer de hond meegaat naar het buitenland, is het verplicht hem of haar in te enten tegen rabiës. Daarnaast moet de hond gechipt zijn en een Europees paspoort bezitten. De inenting moet minstens 3 weken voor vertrek zijn toegediend. Let op! Sommige landen stellen aanvullende eisen, bijvoorbeeld een bloedtest of met betrekking tot ontworming. Uitgebreide informatie over reizen met uw huisdier vindt u op www.licg.nl.

Als de hond kennels, shows, pensions of puppycursussen bezoekt is een enting voor kennelhoest aan te raden en in sommige gevallen zelfs verplicht.

Kat

Katten worden in ieder geval gevaccineerd voor:

 • kattenziekte
 • niesziekte

Daarnaast kunnen de katten indien gevaccineerd worden voor:

 • bordetella bacterie
 • rabiës (hondsdolheid)

De tijd dat er nog anti-lichamen van de moeder aanwezig zijn bij het kitten is voor elke kitten verschillend. Het is daarom van belang dat de kittens meerdere vaccinaties krijgen. Zij worden daarom gevaccineerd op een leeftijd van 9 en 12 weken, waarna de enting jaarlijks herhaald wordt.

Bij bezoek aan pensions of catteries is de vaccinatie voor bordetella aan te raden of zelfs verplicht. Indien uw kat mee naar het buitenland gaat, moet de kat ingeënt zijn voor rabiës en daarnaast een chip en een Europees paspoort hebben.