logo
    Spoed?
    0418-671802

    Maak een afspraak!
    0418-671802

Mestonderzoek

Het is mogelijk om op onze praktijk mest te laten onderzoeken op wormen/larven/eieren. Het grote voordeel hiervan is dat u pas gaat ontwormen op het moment dat dit noodzakelijk is zodat de kans op resistentie van de wormen voor de ontwormingsmiddelen niet toeneemt.

Direct na het ontwormen heeft mestonderzoek geen zin. Dit is het beste vanaf 6-12 weken na het ontwormen.
U kunt zelf wat mest verzamelen van uw paard/pony en deze bij ons afgeven. Hierbij moet u er wel op letten de bovenste mest bal van een verse hoop te pakken, zodat deze niet in contact is geweest met de grond. Graag van elk paard individueel mest verzamelen en op elk zakje/potje de naam van het paard zetten, zodat wij ze eventueel voor kostenbesparing gegroepeerd kunnen verwerken en bij ernstige verdenking toch het juiste paard kunnen uit selecteren. Bij jonge paarden en snel wisselende groepen is het verstandiger om toch volgens een vast schema te ontwormen.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek bij paarden wordt bij ons de praktijk doorgestuurd naar een gerenommeerd laboratorium in Duitsland. Gekeken kan worden naar een algemeen panel van bijvoorbeeld lever-, nier- en spierwaardes, ontstekingsbeelden, elektrolyten, hormoonprofielen, metabole parameters, spoorelementen, infectieuze ziektes, allergie onderzoeken en een reeds aan andere aanvullende onderzoeken. Tevens doen wij alle onderzoeken die gedaan moeten worden wanneer bijvoorbeeld uw paard bij een keuring verkocht wordt naar het buitenland.

Cytologie, histologie en bacteriologie

Cytologie, onderzoek naar de cellen, histologie, onderzoek naar de weefsels en bacteriologie, onderzoek naar bacteriën, wordt bij ons in de praktijk gedeeltelijk direct gedaan door middel van het secreet en of weefsel te bekijken onder de microscoop (bijv. urine) maar wordt ook weggestuurd naar een van onze laboratoria, zoals bijvoorbeeld het wegsturen van biopten van tumoren. Gevoeligheidsbepalingen van slijmmonsters van de baarmoeder van de merrie worden bij ons direct onderzocht voor een zo snel mogelijke uitslag en daaropvolgende behandeling.