logo
    Spoed?
    0418-671802

    Maak een afspraak!
    0418-671802

Klinisch

Een goede klinische keuring zal het paard niet vrijwaren van problemen in de toekomst maar kunnen u wel helpen een juiste beslissing te nemen op het moment van aan- of verkoop. Onze bedoeling is het paard zo grondig als mogelijk veterinair te onderzoeken om daarmee risicofactoren voor de toekomst in beeld te brengen. Bij een keuring wordt er door de dierenarts gekeken en gehoord of er nu of op korte termijn problemen zijn te verwachten met de ogen, mond, hart en longen. Het paard wordt uiteraard uitvoerig onderzocht op eventuele eerdere verwondingen en of operaties (littekens) en kreupelheden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van uitvoerige palpatie, buigproeven en het monsteren op zowel harde als zachte bodem. Bovendien wordt door vele verzekeraars geëist dat er een keuringsrapport van het paard aanwezig is voor opname in de verzekering.
Bij elke aankoopkeuring wordt in principe standaard bloed afgenomen voor eventueel dopingonderzoek. Het afgenomen bloed bewaren wij voor een periode van 3 maanden op de praktijk.

Röntgenologisch

Daarnaast is het ook mogelijk om de keuring uit te breiden met röntgenfoto’s. Wij beschikken over een digitaal röntgen systeem. Hiermee kan een nog beter inzicht in het beenwerk, rug en hals en eventuele problemen verkregen worden. Indien nodig kan dit ook op locatie.

Keuren op locatie

Wij beschikken ook over een mobiel röntgensysteem. Hierdoor kunnen wij uw paard/pony zowel klinisch als röntgenologisch keuren op de door uw gewenste locatie.

Overige onderzoeken

Indien gewenst kan er tijdens een aankoopkeuring aanvullend onderzoek worden gedaan zoals bijvoorbeeld endoscopie van de bovenste luchtwegen, echografie van de pezen en keuring onder het zadel. Dit zijn meestal aanvullende onderzoeken die in overleg uitgevoerd kunnen worden.

PROK

PROK (Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN-merries) is speciaal gericht op de fokkerij om erfelijke aandoeningen in de toekomstige paardenpopulatie te verminderen. Een PROK-onderzoek kan worden uitgevoerd vanaf 1 september van het jaar waarin het paard 2 jaar oud geworden is. Het is mogelijk op locatie of op de praktijk uw merrie PROK te laten keuren.

.

 

 

 

.