logo
    Spoed?
    0418-671802

    Maak een afspraak!
    0418-671802

Hoewel het ontwormen van paarden een relatief eenvoudige handeling lijkt, is het belang van het toepassen van een juist ontwormingsbeleid groter dan u denkt!
Wormen zijn een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen bij (jonge) paarden. Symptomen van een mogelijke wormbesmetting kunnen zijn:

– Slechte conditie
– Regelmatig koliek
– Ruwe vacht met lange haren
– Verstoorde en vertraagde groei
– Verminderde eetlust en diarree (of een afwisseling van diarree en verstopping)

De gevoeligheid voor bepaalde wormen is afhankelijk van de leeftijd van het paard, samenstelling van de groep, grootte van het weiland en heel belangrijk is het wel of niet verwijderen van de mest.
Indien de mest minimaal 2x per week verwijderd wordt uit de paddock, stal of weide zullen de hoeveelheid wormeieren waar de paarden aan blootgesteld worden aanzienlijk verlagen.

Bij paarden komen de volgende wormen voor in Nederland:

– Veulenworm
Met een aantal dagen kunnen veulens eieren van de veulenworm opnemen uit de omgeving. Na een paar weken kunnen veulens klachten van diarree of vermageren krijgen door de wormen. Op een paar maanden leeftijd ontwikkelen de veulens afweer tegen de wormen en zijn er geen verschijnselen meer.

– Rode bloedworm
Deze kleine rode wormpjes van ongeveer 2cm geven vooral problemen bij jonge paarden van 1 tot 3 jaar leeftijd. De eieren van de rode bloedworm worden opgenomen in de omgeving van besmette mest. De larven van deze worm kruipen in de darmwand en nestelen zich hier. Vaak komen de larven in de winter weer naar buiten kruipen en worden de paarden ziek. Ze kunnen dan alle hierboven genoemde verschijnselen krijgen van een wormbesmetting.
Voor de rode bloedworm is het verstandig aan het begin van het weideseizoen of in maart een mestonderzoek uit te voeren. Dit mestonderzoek kan elke 3 maanden herhaald worden gedurende de zomermaanden.

– Spoelworm
Deze lange witte wormen van 5-10cm geven vooral bij veulens tot ongeveer een jaar oud problemen. Ook van deze wormen worden de eieren uit de omgeving opgenomen van besmette mest. De eieren ontwikkelen tot larven in het paardenlichaam, deze larven maken vervolgens een trektocht door het lichaam, waaronder de longen. De ziekteverschijnselen van de spoelwormen zijn naast de hierboven genoemde verschijnselen van worminfecties ook hoesten, neusuitvloeiing en lusteloosheid.
Het gevaar van de spoelwormen is dat ze hele kluwen in de darmen kunnen vormen, wat kan leiden tot verstopping. Na het ontwormen gaan de spoelwormen dood en verstijven ze waardoor juist verstoppingen kunnen ontstaan. Bij verdenking van grote hoeveelheden spoelwormen is het slim om samen met de ontworming het paard meteen te laxeren.

– Lintworm
De lintworm bestaat uit segmenten ongeveer ter grootte van een rijstkorrel. De worm hecht zich vast aan de darmwand rond de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. Er kunnen ontstekingen van de darm ontstaan in deze regio en bij grotere hoeveelheden lintwormen wordt de kans op koliek ook vergroot. Het lastige aan de lintworm is, dat er nog geen betrouwbare testen zijn om te achterhalen of uw paard lintwormen heeft. Het advies is daarom om jaarlijks eenmalig te behandelen tegen lintwormen.

Voor veulens houden we in de meeste gevallen een standaard ontwormingsschema aan:

Leeftijd Ontworming Merknaam Welke worm(en)?
10-14 dagen Ivermectine Equimectin / Noromectin Veulenworm
2 maanden Pyrantel Strongid P / Nemantel P Spoelworm
4 maanden Pyrantel Strongid P / Nemantel P Spoelworm
6 maanden Ivermectine Equimectin / Noromectin Bloedworm en/of grote strongyliden
9 maanden Moxidectine Equest Bloedworm en/of grote strongyliden
12 maanden Moxidectine + praziquantel Equest Pramox Bloedworm en/of grote strongyliden + lintworm

! Equest (moxidectine) NOOIT bij veulens jonger dan 4 maanden of bij lacterende merries! Equest pramox NIET bij veulens jonger dan 6,5 maanden !

Bij paarden tm 3 jarige leeftijd is het van belang nog steeds regelmatig te blijven ontwormen. Een voorbeeld van een ontwormingsschema voor deze jonge paarden is als volgt:

Leeftijd Ontworming Merknaam Welke worm(en)?
Januari / februari Pyrantel Strongid P / Nemantel P Spoelworm
Maart / april (voordat paarden de weide op gaan) Moxidectine Equest Bloedworm en/of grote strongyliden
Juli / augustus Pyrantel Strongid P / Nemantel P Spoelworm
Oktober / november (als de paarden terug op stal gaan) Moxidectine + praziquantel Equest Pramox Bloedworm en/of grote strongyliden + lintworm

 

Bij oudere paarden is het advies minimaal 1-3x per jaar een mestonderzoek te doen en aan de hand van dit mestonderzoek wel of niet te ontwormen. Wel is het verstandig 1x per jaar te ontwormen tegen de lintworm.

Uiteraard is het mogelijk om een ontwormingsschema op maat te laten maken voor uw paarden en/of bedrijf afhankelijk van de leeftijd, omgeving en manier van huisvesten.

Voor aanvullende informatie kunt u terecht op de volgende websitepagina’s van paardenarts.nl

[https://www.paardenarts.nl/kennisbank/wormen-en-ontworming-bij-paarden/]
[https://www.paardenarts.nl/wormen-bij-paarden/]