logo
    Spoed?
    0418-671802

    Maak een afspraak!
    0418-671802

Voorste kruisband laesie (VKL)

De voorste kruisband is een bandje dat zich in de knie bevind. Door tijdens het rennen of spelen de knie te verdraaien kunnen honden deze kruisband scheuren. Meestal zal de hond direct kreupel zijn en het been niet meer willen belasten. Het been zal instabiel worden en ook de meniscus heeft kans op beschadiging. Door middel van lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s kan de diagnose bevestigd worden.
De therapie voor een voorste kruisband scheur is operatie. Er zijn verschillende methodes waarop de knie weer stabiel gemaakt kan worden en het verschilt per ras en grootte van de hond welke operatie het beste resultaat geeft.
Wij adviseren u graag op de kliniek welke operatie voor uw hond het beste is!
Patella problemen

Bij honden en katten komt regelmatig patella luxatie voor. Patella luxatie betekend dat de knieschijf verkeerd op het kniegewricht ligt, waardoor de knie niet goed functioneert. Bij een gezonde knie glijd de knieschijf over een geul in het bovenbeen. De reden dat de knieschijf te los ligt is vaak een te ondiepe geul, een verkeerde stand van de beenderen of een te los knie kapsel. Deze aandoening is vaak aangeboren en de klachten ontstaan daardoor meestal ook op jonge leeftijd. De klachten van patella luxatie zijn kreupel lopen of het been niet willen belasten.
De therapie voor patella luxatie is operatie. De geul wordt dieper gemaakt en het kapsel wordt strakker gezet. Ook wordt een klein deel van het onderbeen losgemaakt en verplaatst zodat de knieband mooi op zijn plek komt te liggen.