Titeren

Sinds kort kunt u bij ons terecht voor het titeren van uw hond.

Bij titeren wordt er bloed afgenomen om te kijken hoeveel antilichamen er aanwezig zijn in het bloed. Een vaccinatie heeft als doel dat het immuunsysteem reageert op de vaccinatie door antilichamen te maken. Helaas gebeurt dit niet bij alle vaccinaties.

  • Bij hondenziekte, parvo en hepatitis worden genoeg antilichamen gemaakt om dit te meten in het bloed.
  • Bij leptospirose is dit niet het geval. De bescherming bij leptospirose wordt de bescherming op een andere manier bereikt, namelijk door cellen die bacterie opruimen. Deze vorm is daardoor niet te meten.

Voor leptospirose en kennelhoest kunnen we beide geen titer bepaling uitvoeren. Deze moeten dus jaarlijks gevaccineerd worden. Wij adviseren te testen vanaf 4 jarige leeftijd omdat de grote cocktail vaccinatie drie jaar geldig is. Indien er uit de test blijkt dat er op één of meerdere ziektes onvoldoende antistoffen worden aangetoond, zal de hond alsnog gevaccineerd moeten worden. Indien er ruim voldoende antistoffen aangetoond worden, hoeft u uw hond pas 3 jaar later weer te titeren. Honden ouder dan tien jaar moeten jaarlijks getiterd worden.

Indien u nog vragen heeft of een afspraak wilt maken kunt u telefonisch contact opnemen op 0418-671802