logo
  Spoed?
  0418-671802

  Maak een afspraak!
  0418-671802

Wat zijn spoedgevallen?

Een paard wat niet stopt met rollen of plat op de grond blijft liggen

Hoogst waarschijnlijk heeft uw paard of pony last van koliek. Koliek komt voor in verschillende vormen. Van zware koliek tot valse koliek en van milde tot ernstige koliek. U kunt 10 minuten stappen aan de hand op een zachte bodem (rijbaan of weiland). Is het na 10 minuten niet over of wil het paard gaan liggen tijdens het stappen, neem dan direct contact met ons op.

Een verse (vlees)wond

Sommige wonden moeten gehecht worden, dit kan binnen 6 uur nadat de wond is ontstaan. Nadat de 6 uur verstreken zijn, is het risico op infectie te groot om de wond nog te hechten. Spuit er bloed ritmisch uit de wond, dan is er mogelijk een slagader geraakt. Belangrijk is dan direct de dierenarts te contacten en het been zo strak mogelijk in te binden. Sijpelt er bloed uit de wond, dan kunt u eventueel de wond met lichte druk inpakken of zelf lichte tegendruk geven. Bij twijfel, neem direct contact met ons op.

Knijpen met een oog

Als een paard knijpt met 1 of 2 ogen kan het iets ‘onschuldigs’ zijn waar geen spoed bij geboden is. Het kan echter ook Uveitis (Maanblindheid) zijn, hierbij moet in korte tijd gestart worden met de therapie om verdere complicaties te voorkomen. Bij complicaties moet u denken aan gezichtsverlies of zelfs verlies van het gehele oog.

Een geboorte die niet vordert

Een normale geboorte van een paard of pony verloopt soepel. Vanaf het moment dat het paard begint met persen tot dat het veulen eruit is duurt vaak maar 20 minuten. Duurt de geboorte langer dan 20 minuten, dan moet er met spoed een dierenarts komen. Vaak ligt het veulen verkeerd waardoor het niet door het geboortekanaal kan komen. Met de juiste handelingen kunnen we het veulen weer in goede positie leggen en kan het alsnog via de normale weg geboren worden.

Nageboorte komt er niet af

Een nageboorte van een paard of pony moet er binnen 6 uur af zijn. Is dit niet het geval kunnen er complicaties als hoefbevangenheid en bloedvergiftiging optreden. Wat u zelf kunt doen is de nageboorte die er al uit hangt in zichzelf opknopen zodat de nageboorte los is van de grond. Vaak is het heel glibberig, u kunt dan een strotouwtje gebruiken om de nageboorte op te knopen. U kunt er ook nog een halve liter fles bij inknopen. Het gewicht van een halve liter water is net genoeg om er druk op te houden zonder dat de nageboorte scheurt. Zorg er in alle gevallen voor dat u er niet zelf aan trekt. De nageboorte kan dan afscheuren waardoor er stukjes kunnen achterblijven die ook voor complicaties kunnen zorgen. Hangt de nageboorte 5 uur na de geboorte er nog aan, neem dan contact met ons op!

Gestrekte hals, hoesten en speekselvloed

Hoogstwaarschijnlijk heeft uw paard een slokdarmverstopping. De dierenarts moet met redelijke spoed komen om deze te verhelpen. Als complicatie kan een longontsteking optreden. Het is daarom erg belangrijk dat u enkele dagen na de verstopping uw paard of pony temperatuurt. De normaal waarde voor paard of pony liggen tussen de 37,4-38 graden). Mocht de temperatuur op gaan lopen neem dan contact met ons op.

Plots erg kreupel, wilt een been niet meer belasten

Kreupelheid kan van milde verstuiking tot een ernstige breuk zijn, waarbij redelijke spoed wel geboden is. Staat uw paard van het ene op het andere moment op drie benen en wilt hij het vierde been echt niet belasten? Neem dan contact met ons op.

Overige mogelijk spoed situaties:

We komen vele verschillende spoedeisende situaties tegen, hierboven staat slechts veel voorkomende situaties. Overige mogelijk spoedeisende situaties of redelijke spoed zijn;

 • Ademnood/erg benauwd
 • Plots bulten over hele lichaam / allergische reactie
 • Koorts boven de 40 graden
 • Verlammingsverschijnselen
 • Ernstige hoefbevangenheid
 • Totale stramheid en niet willen lopen ( meestal direct na training)