logo
    Spoed?
    0418-671802

    Maak een afspraak!
    0418-671802

Wat zijn spoedgevallen?

Een kat die maar naar de bak blijft gaan

Wanneer uw kat maar steeds naar de kattenbak gaat, kan er natuurlijk sprake zijn van blaasontsteking. Helaas komt het ook voor dat de urine buis van de kat verstopt zit door gruis of een steentje. Hierdoor loopt de blaas vol en omdat de urine niet wegkan, wordt de druk steeds hoger. Dit is een spoedgeval, want als deze situatie langer bestaat kan er ernstige schade aan de nieren ontstaan. Hiermee moet u dus zo snel mogelijk langskomen.

Een aanrijding

Zelfs als uw dier na de aanrijding zelf weer opstaat en wegloopt, kan er sprake zijn van inwendige schade. Het daarom belangrijk dat u uw dier even laat nakijken. Hetzelfde geldt na een val van grote hoogte.

Een breuk

Een poot die gebroken is of kan zijn, moet dezelfde dag gezien worden door een dierenarts. Op basis van een röntgenfoto kan deze dan beoordelen of de breuk eventueel geopereerd moet worden, of dat met een spalk kan worden volstaan.

Veel braken

Een dier dat veel braakt, verliest veel vocht en zouten, waardoor het kan uitdrogen. Als een dier onophoudelijk braakt, terwijl er alleen maar vocht of zelfs helemaal niets uit komt, kunt u het beste dezelfde dag nog naar de dierenarts gaan. Dit geldt zeker voor honden die daarnaast ook nog een dikke buik krijgen en/of erg lusteloos worden. Er kan dan namelijk sprake zijn van een maagdraaiing, hetgeen dodelijke gevolgen kan hebben.

Benauwdheid

Met een dier dat duidelijk benauwd is, moet u zo snel mogelijk een dierenarts bezoeken. U herkent benauwdheid onder andere aan een “pompende” geforceerde ademhaling. Vaak wil het dier het liefst zitten en bij een kat is met een open bek ademen zeker niet normaal.

Een geboorte die niet vordert

Als de geboorte op gang komt, kan het soms best even duren voordat er een pup of kitten geboren wordt. Dit is heel normaal zolang het moederdier geen buikpers heeft. Voordat een heel nest geboren is, kan er wel een hele dag of nacht verstreken zijn. Wanneer moet u dan aan de bel trekken? Als de moeder actief perst gedurende langer dan 15 minuten, zonder dat er een kitten of pup geboren wordt. In deze gevallen moet u meteen aan de bel trekken.

Pups/kittens die veel piepen

Als een nest pups of kittens erg veel piept en slap lijkt, betekent dit vaak dat ze te weinig warmte en/of melk krijgen. Controleert u daarom de temperatuur en hang eventueel een warmtelamp op of leg een kruik neer. Checkt u ook goed of de moeder melk heeft en of de pups/kittens wel kunnen en mogen drinken. Als dit niet het geval is, moet u altijd bellen. Pasgeboren dieren hebben weinig reserves en kunnen dus erg snel achteruit gaan.